Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η γενοκτονία των Ελλήνων θα διδάσκεται......

Η γενοκτονία των Ελλήνων θα διδάσκεται σε σχολεία της Αυστραλίας  Αποτελεί υποχρέωση του σύγχρονου κόσμου να αποτυπώσει στις σελίδες της ιστορίας που διδάσκει στους νέους, τις απανταχού γενοκτονίες λαών, από όπου κι αν πραγματοποιήθηκαν και για όποιους λόγους κι αν έγιναν, χωρίς αυτό να αποτελεί  δικαιολογία.
  Σύγχρονοι λαοί επικράτησαν σε χώρους όπου πλέον έχουν κατοχυρώσει τα όρια των κρατών τους, αλλά και υπό μορφή αποικιών, χωρίς να θέλουν να θυμούνται τις γενοκτονίες που διεπράχθησαν από τους προγόνους τους και συχνά αυτές αποτελούν στις αναφορές τους, απλά μια δικαιολογημένη αντίδραση σε ένα παράλογο σκεπτικό.
    Οι γενοκτονίες που διέπραξε η Τουρκία αποτελούν ίσως μέρος  από τα πιο αποτρόπαια γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, που διεπράχθησαν με την ανοχή των ισχυρών του κόσμου, κάνοντάς τους έτσι ουσιαστικά συνένοχους. Κανένα οικονομικό κίνητρο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων σε όσα αποφάσισαν και εκτέλεσαν με ιδιαίτερη ωμότητα οι Τούρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα.
   Ήταν πλέον καιρός κάποιο κράτος να φανεί αντάξιο της αποστολής του και να εντάξει στη διδακτέα ύλη του, τις γενοκτονίες κατά των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
     Αυτά την ίδια ώρα που παραφωνίες στη χώρα μας προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο και κάνουν τα πάντα για να σκεπάσουν τη δυσωδία της σκέψης τους με ψευτοϊδεολογήματα  και την ιστορική μνήμη με χαρακτηρισμούς που συνάδουν με γκεμπελίστικη μέθοδο αμαύρωσης της πίστης σε εθνικά ιδεώδη.
      Ευχή να ανοίξουν τα μάτια τους οι αρμόδιοι και να διδάξουν τα γεγονότα όπως έγιναν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν στο μέλλον ή δυστυχώς ακόμα και στο παρόν την επανάληψή τους. Αν η παγκοσμιότητα απαιτεί να απαλειφθούν ή να υποβαθμιστούν γεγονότα που πιθανόν να μην προάγουν τις εμπορικές συναλλαγές των κρατών, θα πρέπει να επιβάλει και την ειρήνη σε όλο τον πλανήτη, σταματώντας τις επερχόμενες γενοκτονίες όπου κι αν εκδηλώνονται, κυρώνοντας το κόστος της αποκατάστασης της ηθικής αλλά και της υλικής βλάβης των λαών που υπέστησαν τακτικές αφανισμού, σε όσους τις προκάλεσαν. Η συγκάλυψη δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη, ούτε η ιστορική μνήμη μπορεί να είναι επιλεκτική.
       Στην ανατολική Μεσόγειο η ιστορία έχει ματώσει περισσότερο από ότι σε άλλες περιοχές του πλανήτη και αυτό ίσως να μην ξεχαστεί ποτέ, αν δεν γίνει προσπάθεια να δουν οι πρωτεργάτες των γεγονότων το πρόσωπό τους στον καθρέπτη.
       Η ομογένεια έπαιξε ακόμα μια φορά το ρόλο της προς τη σωστή κατεύθυνση, δείχνοντας πως το "αίμα νερό δε γίνεται".
 
Μια πρόχειρη σκέψη με αφορμή την ανάρτηση του  newsbomb.gr που ακολουθεί, με τον τίτλο:
 "Η γενοκτονία των Ελλήνων θα διδάσκεται σε σχολεία της Αυστραλίας"

Τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν κατά χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα θα διδάσκονται οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της υποχρεωτικής διδασκαλίας από το 2014 για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι γενοκτονίες κατά των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων υπήρξαν προπομπός του εβραϊκού ολοκαυτώματος, δύο δεκαετίες μετά, και επομένως δεν μπορούν παρά να αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης για το ευρύτερο θέμα για την μελέτη των γενοκτονιών» δήλωσε ο ιστορικός Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών που δραστηριοποιείται σε Ν.Ν.Ουαλία, Κουηνσλάνδη και Περιοχή Πρωτευούσης.
Ο Σύλλογος πρόκειται να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, την Παγκόσμια Συμμαχία Ασσυρίων, καθώς και το Εβραϊκό Συμβούλιο Αντιπροσώπων Ν.Ν.Ουαλίας και το Εβραϊκό Μουσείο Σίδνεϊ για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.