Κατά την συνήθη πλοήγησή μου στο διαδίκτυο, εντόπισα το παρακάτω κείμενο που αφορά στο χαρακτήρα του Έλληνα και που μάλλον δεν επιδέχεται επιπλέον σχολιασμού, αφού από μόνο του θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις ή τουλάχιστον προβληματίζει.
Μένει να κάνουμε μια προσπάθεια αυτογνωσίας και να επιλέξουμε τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να μείνουν ως αποτυπώματα από δω και πέρα. Από το σημείο καμπής προς το μέλλον.
Ισχύουν όλα όσα περιγράφονται για το χαρακτήρα του Έλληνα, έτσι είναι μετά το σφυριλάτημα των αιώνων και τις ιστορικές του διαδρομές. Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε κι άλλα στοιχεία, μιας κι εκ των έσω ξέρουμε πράγματα που δεν μπορεί εύκολα να εντοπίσει ένας μελετητής - παρατηρητής. Ας κοιτάξουμε λοιπόν τον καθρέπτη ....θα συμφωνήσουμε με ένα ιδιόμορφο χαμόγελο, γλυκόπικρο....για να μην χαλάσουμε την εικόνα μας..!!
.........................
Πριν περίπου 70 χρόνια, ο Αμερικανός δικαστής Ν. Κέλλυ, έδωσε το ακόλουθο πορτραίτο του νεοέλληνα, πορτραίτο που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό της εποχής και δημοσιεύθηκε στην ''Εφημερίδα της Ουάσιγκτων'':
Προ του δικαστηρίου της αδεκάστου Ιστορίας ο Έλλην απεκαλύφθη ανέκαθεν κατώτερος των περιστάσεων, καίτοι από απόψεως διανοητικής κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
Ο Έλλην είναι ευφυέστατος, αλλά και αισθηματίας, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά πλήρης προλήψεων, θερμόαιμος, ανυπόμονος, αλλά και πολεμιστής.
Έκτισε τον Παρθενώνα και μεθυσθείς εκ της αίγλης του αφήκε βραδύτερον να γίνει στόχος οβίδων.
Ανέδειξε τον Σωκράτη δια να τον δηλητηριάσει.
Εθαύμασε τον Θεμιστοκλέα δια να τον αποπέμψει.
Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη δια να τον καταδιώξει.
Έκτισε το Βυζάντιον δια να το εκτουρκεύσει.
Έφερε το '21 δια να το διακυβεύσει.
Εδημιούργησε το 1909 δια να το λησμονήσει.
Ετριπλασίασε την Ελλάδα και παρ' ολίγον να την κηδεύσει.
Κόπτεται την μίαν στιγμήν δια την αλήθειαν και την άλλην μισεί τον αρνούμενον να υπηρετήσει το ψεύδος.
Παράδοξον πλάσμα, ατίθασσον, περίεργον, ημίκαλον, ημίκακον, ασταθές, αβέβαιων διαθέσεων, εγωπαθές και σοφόμωρον ο Έλλην.
Οικτήρετέ τον, θαυμάσατέ τον αν θέλετε, ταξινομήσατέ τον αν ημπορείτε.