Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Χασίμ Θάτσι : "Η καλύτερη λύση είναι οι Αλβανοί να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος"

Είχα γράψει παλαιότερα στο mantatoforos.blogspot.com πως η Αλβανία δεν έχει ως μόνη σκέψη την επέκτασή της προς το νότο, πράγμα που και γι αυτούς ακόμα είναι ουτοπία, αλλά προσανατολίζεται σε μια Μεγάλη Αλβανία προς τα Βορειοανατολικά της. Αυτό δείχνει ευθέως το ενδιαφέρον της να προσεταιριστεί τους Αλβανόφωνους του Κοσόβου και των Σκοπίων.
   Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και άλλοι θιασώτες της σκέψης, αναγνωρίζοντας πως η Αλβανία ως φυσική έξοδος του Τουρκικού τόξου στην Αδριατική και παράλληλα ως είσοδος των Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην Βαλκανική, θα αποκτήσει σταδιακά βαρύνουσα θέση και θα τύχει οικονομικής ανάκαμψης. Σ' αυτό το σενάριο βοηθούν οι φύσιν αδύναμες οντότητες των Σκοπίων και του Κοσόβου, που αποκομμένες από τα κυρίως πλουτοπαραγωγικά εδάφη της τέως Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, προσπαθούν να σταθούν με διπλωματικές κινήσεις, αναδεύοντας θέματα που ενοχλούν τα γειτονικά τους κράτη, Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία, για να παραμείνουν στο προσκήνιο και να προκαλέσουν κάποιο επενδυτικό ή στρατιωτικό ενδιαφέρον που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους ως ανεξάρτητα κρατίδια.  

   Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται ο σχεδιασμός της αλλαγής του χάρτη της περιοχής με πιο φυσική τη συνένωση Αλβανίας - Κοσόβου στην αρχή και ακολούθως του κατοικούμενου από αλβανικής καταγωγής κατοίκους δυτικού τομέα του κρατιδίου των Σκοπίων, όπου σταδιακά θα δημιουργηθεί η σχετική ένταση και άρα οι προϋποθέσεις για την απόσχιση της περιοχής. 
   Η παρακάτω είδηση προσδίδει τη βάση για τα παραπάνω και ίσως και άλλα ενδεχόμενα.
Αιγαιόγλαρος.
<><><>



16-03-2012 13:32:49
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε σήμερα ότι εάν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε η καλύτερη λύση είναι οι Αλβανοί να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος.

«Όσον αφορά το πρόσχημα της αλλαγής των συνόρων, διεμήνυσα προς τους διεθνείς φίλους της κυβέρνησης, στέλνοντας, επίσης, ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους θεσμούς και τους πολίτες ότι ο καλύτερος και ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν οι Αλβανοί να μπορέσουν να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος», δήλωσε ο Θάτσι απαντώντας στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που του τέθηκαν στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η παραμονή στην επικαιρότητα των σερβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο είναι επικίνδυνη.

Ο Θάτσι είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αυτονομία στο βορρά.

Διαβάζοντας το :Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr