Είχα γράψει παλαιότερα στο mantatoforos.blogspot.com πως η Αλβανία δεν έχει ως μόνη σκέψη την επέκτασή της προς το νότο, πράγμα που και γι αυτούς ακόμα είναι ουτοπία, αλλά προσανατολίζεται σε μια Μεγάλη Αλβανία προς τα Βορειοανατολικά της. Αυτό δείχνει ευθέως το ενδιαφέρον της να προσεταιριστεί τους Αλβανόφωνους του Κοσόβου και των Σκοπίων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και άλλοι θιασώτες της σκέψης, αναγνωρίζοντας πως η Αλβανία ως φυσική έξοδος του Τουρκικού τόξου στην Αδριατική και παράλληλα ως είσοδος των Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην Βαλκανική, θα αποκτήσει σταδιακά βαρύνουσα θέση και θα τύχει οικονομικής ανάκαμψης. Σ' αυτό το σενάριο βοηθούν οι φύσιν αδύναμες οντότητες των Σκοπίων και του Κοσόβου, που αποκομμένες από τα κυρίως πλουτοπαραγωγικά εδάφη της τέως Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, προσπαθούν να σταθούν με διπλωματικές κινήσεις, αναδεύοντας θέματα που ενοχλούν τα γειτονικά τους κράτη, Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία, για να παραμείνουν στο προσκήνιο και να προκαλέσουν κάποιο επενδυτικό ή στρατιωτικό ενδιαφέρον που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους ως ανεξάρτητα κρατίδια.
Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται ο σχεδιασμός της αλλαγής του χάρτη της περιοχής με πιο φυσική τη συνένωση Αλβανίας - Κοσόβου στην αρχή και ακολούθως του κατοικούμενου από αλβανικής καταγωγής κατοίκους δυτικού τομέα του κρατιδίου των Σκοπίων, όπου σταδιακά θα δημιουργηθεί η σχετική ένταση και άρα οι προϋποθέσεις για την απόσχιση της περιοχής.
Η παρακάτω είδηση προσδίδει τη βάση για τα παραπάνω και ίσως και άλλα ενδεχόμενα.
Αιγαιόγλαρος.
16-03-2012 13:32:49 |
<><><>
>
|