Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κίνδυνος μπλακ άουτ λόγω έλλειψης φυσικού αερίου


Όταν ελαφρά τη καρδία, σχεδιάζεις και υλοποιείς οποιοδήποτε θέμα και πολύ περισσότερο αυτά που έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, έναντι σε έναν πάγια εχθρικά κείμενο γείτονα, οφείλεις να αφαιρέσεις από αυτόν τον έλεγχο κάθε τομέα που μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην αμυντική σου γραμμή.
Επέτρεψαν, δια της αστοχίας του σχεδιασμού της προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με αγωγό που διέρχεται την τουρκική επικράτεια, να γίνουμε βορά στις διαθέσεις της γείτονος. Έτσι σε μια πρόβα επιθετικής τακτικής, η Τουρκία διέκοψε την παροχή του αερίου, βάζοντας σε περιπέτειες την ενεργειακή κάλυψη στη χώρα μας.
Η αντίδραση της κυβέρνησης της Ελλάδος δίνει δείγματα ετοιμότητας στην αντιμετώπιση ενός αναμενόμενου θερμού επεισοδίου και θα καθορίσει και ανάλογες ενέργειες αναπροσαρμογής του επιθετικού σχεδιασμού της Τουρκίας. Μένει στην ελληνική πλευρά να δώσει δείγματα γραφής και να αποκλείσει την όποια εξάρτηση από την Τουρκία.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας και την ενεργοποίηση άλλων δρόμων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας ακόμα και υπό συνθήκες πολέμου. Οι εξελίξεις στα πετρελαϊκά δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια, η εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθυστερεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις εκμετάλλευσής τους από τη Γερμανία και η Ελλάδα καλείται να φανεί σε πολεμική ετοιμότητα.

Αιγαιόγλαρος.


16 / 02 / 2012 - 13:03

Κίνδυνος μπλακ άουτ λόγω έλλειψης φυσικού αερίου Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» τέθηκε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου.

 
 

 
 
Χθες το πρωί ο διαχειριστής Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό το ηλεκτρικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί μπλάκ άουτ.
Αργά χθες το βράδυ η μονάδα Μελίτης επανεντάχθηκε στο σύστημα και ο ΑΔΜΗΕ, έπειτα από συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, απέσυρε την κατάσταση συναγερμού.
Η κατάσταση ωστόσο επιδεινώνεται συνεχώς, γεγονός που ίσως καταστήσει αναπότρεπτες τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα καταφθάσει στη Ρεβυθούσα έκτακτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ωστόσο η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, καθώς η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΣε MW (Μονάδα μέτρησης ενέργειας)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
13.021 Συνολική εγκατεστημένη ισχύς
11.021 Ισχύς μονάδων ΔΕΗ*
2.000 Ισχύς ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ (ΔΕΗ)
Λιγνιτική 5.218
Υδροηλεκτρική 3.017
Φυσικό Αέριο 1.966
Πετρελαϊκή 750

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ημερήσια φυσικού αερίου (τρέχουσα εβδομάδα) 230.000 MWh**
Ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στις ώρες αιχμής 914/2/12) 7.700 MW


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οριακή Τιμή Συστήματος (15/2/12) 150 ευρώ/MWh
Εξοικονόμηση Φυσικού Αερίου (14/2/12) 70.000 MWh

* Διασυνδεδεμένο σύστημα
** Μονάδα μέτρησης ισχύος