Η υπεράσπιση των αλβανικής καταγωγής κατοίκων των Σκοπίων είναι ένα από τα θέματα που προβάλει έντονα η Αλβανική κυβέρνηση. Ανακάλυψαν εσχάτως πως οι διάφορες εθνότητες έχουν δικαιώματα και έρχονται αυτοί να αποκαταστήσουν την τάξη, παραβλέποντας τις μεθόδους εξάλειψης των μειονοτήτων της Αλβανίας που ακολούθησαν πρόσφατα, ιδιαίτερα δε για τους ελληνικής καταγωγής Βορειοηπειρώτες.
Θα μπορούσε η ελληνική πλευρά (και αν το έπραξε, δεν το αντιληφθήκαμε) να εκμεταλλευτεί τις απόψεις των έτερων γειτόνων των Σκοπίων περί "τεχνητής χώρας" όπως την αποκαλούν και όπως πραγματικά είναι, για να εξασφαλίσει μια γενικότερη κίνηση καθορισμού πλαισίων εντός των οποίων θα τελεσιδικήσει η συζήτηση για το όνομα του νεοσύστατου κρατιδίου. Η παράταση της διαπραγμάτευσης δεν κάνει καλό στην ελληνική πλευρά, φαίνεται να οδηγούμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων της διεθνούς κοινότητος και θα περιοριστούμε στην διαφοροποίηση του ονόματος σε διμερές μόνο επίπεδο, πράγμα που δεν ικανοποιεί κανέναν ελληνόψυχο.
Η "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας" είναι το πρώτο βήμα για την προσάρτηση της περιοχής από την Αλβανία. |
Ενώ η Βουλγαρία παρακολουθεί σιωπηρά τις εξελίξεις και δεν προβάλει επίσημα τις απόψεις επί του θέματος, η Αλβανία εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ομόσπονδης αρχικά δημοκρατίας με τις αλβανόφωνες περιοχές του Κοσόβου και των Σκοπίων, τα όρια των οποίων προωθεί με σχετικούς χάρτες.
Οι κυβερνήσεις βέβαια της Ελλάδας, άφησαν να χαθεί το θέμα της μειονότητας των Ελλήνων της τέως Σερβικής κτήσης, δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθούν κυρίως κατά τη δεκαετία του 1920, μέθοδοι αναγκαστικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα και επιτρέποντας με τις πολιτικές διώξεις της μετεμφυλιακής περιόδου, να εγερθεί ζήτημα σλαβικής μειονότητας στη χώρα μας. Βρεθήκαμε να μας κυνηγούν αντί να έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο.
Αιγαιόγλαρος