Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Διακοπές ;...φυσικά στην Ελλάδα ! Γιατί φοβούνται οι Γερμανοί;...(Urlaub?.. Course in Griechenland ! Weil sie fürchten die Deutschen?)

  
  Διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα πως οι Γερμανοί που επέλεξαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, είναι λιγότεροι κατά 30%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το ποσοστό οφείλεται κατά τα δημοσιεύματα, στο ότι οι Γερμανοί δεν επιλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, φοβούμενοι τις αντιδράσεις του λαού σε βάρος τους. Αυτή είναι η είδηση.
  Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται και πως ασκώντας μια απλή μέθοδο εκφοβισμού, μπορούν κάποιοι να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την ελλειπή ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Θεσσαλονίκη - Thessaloniki
  Θα ξεκινήσω με ένα αρχαίο ελληνικό ρητό, το "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" το οποίο παραμένει διαχρονικό όπως τα περισσότερα των προγόνων μας. Σε νεοελληνική απόδοση λέει πως, "όταν μια βελανιδιά πέσει από μόνη της, ο καθένας πάει για να πάρει την ξυλεία της". Σε ελεύθερη απόδοση για τους αλλοδαπούς αναγνώστες, αυτό σημαίνει πως όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, ο καθένας προχωρά στην εκμετάλλευση μιας κατάστασης, παρά του ότι δεν είχε αρχικά την ικανότητα να προσφέρει ή να προκαλέσει στη δημιουργία της ευκαιρίας.
  Αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας. Το υπαρκτό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιοι ευθύνονται, έρχονται να εκμεταλλευτούν διάφοροι παράγοντες, σε όλα τα πεδία. Συγκεκριμένα όσο αφορά στο θέμα, είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει να προσφέρει ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν, που βασίζεται τόσο στη φυσική ομορφιά της χώρας, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα που το διαχειρίζεται. Η παγκόσμια αγορά παρά τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού, είχε καθιερώσει ένα ήθος που είχε να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την ικανοποίηση του πελάτη. Ευνόητο λοιπόν είναι σε μια γειτονιά, που το ενδιαφέρον πολλών ετερόκλητων ενδιαφερομένων απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, να αναζητά τρόπους να αποκομίσει το μερίδιο του λέοντος. Το ενδιαφέρον αυτό, γίνεται στη συνέχεια αντικείμενο εκμετάλλευσης και άλλων συμφερόντων που προωθούν την αποδοχή θέσεων και επιλογών που προτείνονται στους υπό πίεση ευρισκόμενους συναλλασσόμενους και φτάνουμε στην ψευδεπίγραφη απεικόνιση μιας κατάστασης.
   Αν ανατρέξει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος στο παρελθόν, θα ανακαλύψει πως τα όσα επικαλούνται οι μυστήριες πηγές, είναι σαφώς αβάσιμα. Ο ελληνικός λαός διατηρεί παραδοσιακά την προσφορά της ιδιαίτερης φιλοξενίας, καθιερώνοντας κατά την αρχαιότητα, ως προστάτη της φιλοξενίας, τον "Ξένιο Δία", τον ανώτερο των θεοτήτων του αρχαίου κόσμου. Αυτή η παράδοση δεν έλειψε ποτέ από το χώρο του ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Όσοι ήταν τυχεροί και έζησαν τα πρώτα βήματα του τουρισμού στη χώρα μας, θα θυμούνται με πόση απλότητα τους προσέφεραν οι άνθρωποι της καθημερινότητας οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει την επίσκεψή τους μοναδική και αξέχαστη. Ο επαγγελματισμός των επόμενων ετών δεν απεγκλωβίστηκε ιδιαίτερα από αυτή τη νοοτροπία που συνέχισε να αποτελεί μέρος της ιδιαιτερότητας του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και συμπλήρωσε επάξια το φυσικό κάλος.
  Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Καλείται να ξεπεράσει τα λάθη που έγιναν στον τομέα της οικονομίας με τη συμμετοχή εγχώριων και εξωγενών παραγόντων, μέσα από δύσκολες διαδρομές και με την παγκόσμια κοινή γνώμη να καθοδηγείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά το πως συμφέρει στους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο της σκληρής κριτικής και του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας που επιβάλλεται στη χώρα μας και το τουριστικό προϊόν εντάχθηκε στα μέσα πίεσης.
  Διαχέεται στους ενδιαφερόμενους τουρίστες και κύρια στους Γερμανούς, πως οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την διευθέτηση του χρέους της Ελλάδος, έχουν δημιουργήσει μια αντιπάθεια προς όλο το Γερμανικό λαό και όποιο άλλο λαό του οποίου η κυβέρνηση στέκεται με σκληρότητα απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Πληροφορούν με ιδιαίτερη θέρμη, πως οι εξοργισμένοι Έλληνες περιμένουν τους Γερμανούς για να ξεσπάσουν την οργή τους. Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να τοποθετούν τις σχέσεις των λαών στην κρεατομηχανή του κέρδους και να κυκλοφορούν ανυπόστατες φήμες, προκειμένου να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους από τις μεσιτείες των τουριστικών πακέτων.
   Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πως τα διεθνή τουριστικά γραφεία, πιέζουν προβάλλοντας την εναλλακτική λύση που διαθέτουν, προωθώντας τους πελάτες τους στη γειτονική Τουρκία. Στην Τουρκία που εκμεταλλεύεται την ιστορική μας κληρονομιά με τα μνημεία της, προβάλλοντάς τα ως αρχαιοτουρκικά σε ανενημέρωτους, καλόπιστους επισκέπτες και χωρίς να δικαιολογεί τον ελληνόπρεπο χαρακτήρα τους και τις ελληνικές επιγραφές που φέρουν. Αναγκαίο κακό, αφού τα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα οριοθέτησαν έτσι τα σύνορά μας, ώστε να διαχειρίζονται άλλοι όσα ο ελληνισμός άφησε πίσω του. Έχουν κάνει την παραχάραξη της ιστορίας επιστήμη και την χρησιμοποιούν και για την τουριστική τους ανάπτυξη.
  Γίνεται έτσι η χώρα μας αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων και μέσω αυτών και οι πελάτες τους ικανοποιούν άθελά τους, τα σκληρά οικονομικά παιχνίδια. Η οικονομική κρίση είναι ένα τεχνητό δημιούργημα που θα κάνει δυστυχώς την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τη σειρά που θα επιλέξουν κατά την οδό του βρώμικου χρήματος. Η κρίση που δεν έχει την αφετηρία της στην Ελλάδα, αλλά χρησιμοποίησε την Ελλάδα, πρέπει να απασχολήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους οδηγήσει σε ενέργειες προστασίας της οικονομίας τους και να αδιαφορήσουν στις κραυγές των "σειρήνων".
  Εμείς στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε όπως σε κάθε δύσκολη στιγμή της φυλής και του κράτους μας, αναγνωρίζοντας πως ότι αποφασίζεται σε φανερές ή κρυφές συνεδριάσεις δεν αφορά και δεν προέρχεται από τη βούληση άλλων λαών, αλλά από κυβερνήσεις και διεθνείς παράγοντες που αποφασίζουν χωρίς το λαό με το πρόσχημα της προστασίας του. Αναγνωρίζουμε πως η αγωνία των απλοϊκών ανθρώπων, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και λυπόμαστε όσους υποκύπτουν στην πληροφόρηση που τους παρέχεται.
  Στο γερμανικό λαό έχω να θυμίσω τα εξής:
α) το πνεύμα των αρχαίων προγόνων μας αγαπήθηκε από τους Γερμανούς φιλοσόφους, οι επιστήμες που θεμελιώθηκαν στον ελλαδικό χώρο έγιναν η βάση πάνω στην οποία Γερμανοί επιστήμονες εργάστηκαν και εξέλιξαν με τη δική τους προσφορά,
β) ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος με όση καταστροφή πρόσφερε δεν αναχαίτισε με το τέλος του, τις ελληνογερμανικές σχέσεις και δεν εμπόδισε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ούτε ανέκοψε τη μετακίνηση Ελλήνων προς τη Γερμανία για λόγους σπουδών, ούτε βέβαια στοχοποίησε τους Γερμανούς που ήρθαν στην Ελλάδα για να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες, αφού ήταν φανερό πως οι αποφάσεις της ηγεσίας τους που αιματοκύλησε την Ευρώπη, δεν είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του λαού,
γ) ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος που ήρθε να δηλητηριάσει τον σύγχρονο κόσμο με τα εκατομμύρια των θυμάτων του, η Γερμανική κατοχή και τα θύματά της στην Ελλάδα, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο κάλεσμα της μεταπολεμικής Γερμανίας του Αντενάουερ για ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναθεμελίωσή της και χιλιάδες Ελλήνων μετανάστευσαν στη Γερμανία, με πνεύμα συμφιλίωσης και εμπιστοσύνης. Δημιούργησαν νέους δεσμούς και έβαλαν τις βάσεις για την περαιτέρω επανασύνδεση, με ανταλλαγές του πρωτεύοντος προϊόντος κάθε χώρας,
δ) τι θα ήταν πιο ισχυρό κίνητρο από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, για να εκφράσει το μίσος της, η πρώτη ή και η δεύτερη μεταπολεμική γενιά στους Γερμανούς που επισκέπτονταν την Ελλάδα την δεκαετία του 50 και του 60 ; Κι όμως ο χαρακτήρας του Έλληνα και η πατροπαράδοτη φιλοξενία που ανέφερα και στην αρχή, έδωσαν χέρι φιλίας και πάλι, αναγνωρίζοντας πως το αποτέλεσμα ενός πολέμου όπου σύρθηκαν χωρίς την θέλησή τους οι λαοί της Ευρώπης, δεν έπρεπε να σταθεί εμπόδιο σ' ένα ειρηνικό μέλλον.
   Μετά τα παραπάνω γιατί φοβούνται οι Γερμανοί να έρθουν στην Ελλάδα; Οι εποχές έχουν αλλάξει, η πληροφόρηση μας κάνει σοφότερους. Όσοι μας δείξουν τώρα ότι μας συμπονούν και καταλαβαίνουν το παγκόσμιο χαρακτήρα της κατάστασης, όσοι ακούσουν προσεκτικά τις φωνές στη χώρα τους που ομολογούν την αθωότητα του ελληνικού λαού και διαχωρίσουν την κριτική τους προς τις κυβερνήσεις, θα αντιληφθούν και θα επωφεληθούν της ιδιαίτερης ευγνωμοσύνης που μπορεί να προσφέρει ο λαός μας. Οι ομορφιές της Ελλάδας, η ιστορία της και οι φιλόξενοι διαχειριστές της, είναι εδώ για να εξασφαλίσουν αξέχαστες ημέρες διακοπών και εμπειριών.
   Ας δείξουμε όλοι και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι που γίναμε στόχος, πως η συνεργασία των λαών είναι πάνω από τα σχέδια των καρτέλ. Η φιλία στους λαούς είναι δεδομένη. Η κριτική στις επικρίσεις και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων επίσης. 
   Διακοπές στην Ελλάδα λοιπόν. Κάντε το όνειρό σας πραγματικότητα και επιμείνετε στην επιλογή σας. Δεν είμαστε λαοί πίσω από χαρακώματα, είμαστε λαοί μπροστά στην παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη.