Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στα πρόθυρα του "1984"...

Στην πολιτεία που έγινε πορνείο
μαστροποί και πολιτικές
διαλαλούν σάπια θέλγητρα....
Φυραίνει ο τόπος ολοένα
χωματένιο σταμνί...
Το φως είναι σφυγμός
ολοένα πιο αργός
θαρρείς πως πάει να σταματήσει..
                       Γεώργιος Σεφέρης

Κι εκεί που όλα δείχνουν ήρεμα, πάνω που βάζω στη σειρά τους λογαριασμούς για ν' αποφασίσω ποιον δεν θα πληρώσω αυτόν τον μήνα, αφού δε φτάνει η σύνταξη, μαθαίνω για την ανθρωποκτονία με πολιτικά κίνητρα και πρέπει ν' ασχοληθώ με τους ανεγκέφαλους που εκτελούν "διατεταγμένη υπηρεσία". 
Μοιραία αναλογίζομαι εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις που ταλάνισαν τη χώρα, την ίδια στιγμή που στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο κλείνανε τις πληγές  του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ασχολιόταν με την ανάπτυξη. Σε αντιστοιχία τα τελευταία χρόνια ενώ οι υπόλοιπες ασθενείς οικονομίες προσπαθούν να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους για να απαλλαγούν από τον έλεγχο ή την εποπτεία "τροϊκανών", εμείς ανεχόμαστε πολιτικές αντιπαραθέσεις που αλώνουν συνειδήσεις, εκμεταλλευόμενες την άθλια οικονομική κατάσταση. 
Τώρα όλοι "ανακάλυψαν" το τέρας, "το αυγό του φιδιού", τον κίνδυνο εκ των άκρων, το φασισμό...
Παρακάμπτονται οι εγκληματικές όπως αποδείχτηκε συμπεριφορές και πολιτικές των παρατάξεων που
κυβέρνησαν ή αντιπολιτεύτηκαν και οδήγησαν στην αποστροφή του λαού και στην εκμετάλλευσή του από ακραίες φωνές που ανέχτηκαν κι επιδίωξαν τη συλλογή ψήφων διαμαρτυρίας.
Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να ξεμπροστιάσει έγκαιρα τον αληθινό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Γιατί να το κάνουν άλλωστε; Τόσα χρόνια η δραστική αντιμετώπιση των βίαιων συμπεριφορών αναρχικών, αριστερών  ή αναρχοαριστερών, αποτέλεσε ταμπού για την δημοκρατία μας. Βόλευε τότε, βόλεψε και τώρα.
Και τώρα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για όσα αυτός πίστευε, σωστά ή λάθος δεν έχει σημασία, από το χέρι ενός άλλου που είχε υιοθετήσει ανάλογη συμπεριφορά κατά το δόγμα που υπηρετεί.
Πόσο μικρό και προβληματικό είναι αυτό, για μια χώρα που γέννησε την ελευθερία της σκέψης, της βούλησης και έχει να επιδείξει διαρκείς αγώνες, για ιδανικά που έγιναν φάρος της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά αφήσαμε να χαθούν από μικροκομματικές συμπεριφορές!!!
Φωνές και παραφωνίες ακούγονται από την ώρα του αποτρόπαιου περιστατικού και με αγωνία για το μέλλον τους οι πολιτικές παρατάξεις, βρήκαν έναν κοινό στόχο, την εκπαραθύρωση της Χ.Α. μέσω φωτογραφικών διατάξεων που θα ποινικοποιήσουν τις αρχές της, τον τρόπο δράσης της ακόμα κι αν αυτός δεν είναι ποινικά κολάσιμος αλλά δημιουργεί εντυπώσεις (βλέπε συσσίτια), τις συγκεντρώσεις των στελεχών της (μάλλον άνω των τριών, ενώ για κάποιους άλλους οι 10-20 δεν ενοχλούν) και άλλα μέτρα που δεν θα αποδώσουν, αφού αδυνατούν να πείσουν το λαό να άρει την ψήφο που την οδήγησε δημοκρατικά στη Βουλή, είτε από επιλογή, είτε από διαμαρτυρία. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έδρεψε καρπούς από τον απελπισμένο ψηφοφόρο.   
Να εκδιωχθεί ο κάθε εχθρός της δημοκρατίας, φυσικά και συμφωνώ. Η δημοκρατία όμως επιβάλει την ανάπτυξη πειστικών επιχειρημάτων για να προστατευτεί. Θέλει και να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις για να αναδεικνύονται συνεχώς τα χαρακτηριστικά της.
Η "βία στη βία", η "βία για τη βία" είναι εντελώς αντίθετα προς το επιθυμητό. Μπορεί η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια να έδωσε ακόμα μια ευκαιρία σε περιθωριακούς του άλλου άκρου, ν' αντιδράσουν και να "εκφραστούν" παραβατικά όπως το συνηθίζουν, με την ανοχή πολιτείας και λαού, με δράσεις που στο παρελθόν οδήγησαν επίσης σε ανθρώπινα θύματα(MARFIN), αλλά και στις λιγότερο ζωτικής, καθοριστικής όμως σημασίας σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες,  όμως η Πολιτεία οφείλει να εργαστεί σε άλλη βάση, εάν έχει συναίσθηση της ευθύνης της για το παρόν και το μέλλον του τόπου και των πολιτών.
Διαφορετικά τα φαινόμενα του να κυνηγούν οι κουρεμένοι τους ακούρευτους και το αντίθετο ή να θεωρείται ύποπτο το να φέρεις πάνω σου το εθνικό σύμβολο και να γίνεσαι αντικείμενο αστυνομικού ελέγχου ή θύμα ξυλοδαρμού, σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε μέτρα που η Οργουελική κοινωνία του "1984" θα ζωντανέψει αβίαστα κι ο λαός θα ξυπνήσει απ' τον ύπνο του δικαίου με καταστροφική καθυστέρηση.