Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητά η Άγκυρα...!!



Θεολγική Σχολή της Χάλκης
 
Δεν πρέπει να γίνει κουραστική η όποια εμμονή και αναφορά στην προσεκτική και μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία με ιδιαίτερη προσοχή επαναπροβάλει ή θέτει συνεχώς νέα θέματα που εντάσσονται στο σχεδιασμό του τουρκικού επεκτατισμού και λιγότερο του μουσουλμανικού. Έχω αναφερθεί ξανά με αφορμή και άλλα δημοσιεύματα και ειδήσεις στην εκτίμησή μου αυτή, δηλαδή πως το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προς τα δυτικά της, έχει άμεση σχέση με την δημιουργία μελλοντικά κατάλληλου πλαισίου ανακατάληψης των χαμένων εδαφών των αρχών του 20ού αιώνα.
Αυτή η στόχευση εμφανίζεται πίσω από οικονομικές συμφωνίες, πίσω από ερευνητικές δήθεν ανιχνεύσεις της υφαλοκρηπίδας, πίσω διασυνοριακές συμφωνίες, οικονομική στήριξη και επέλαση στις αγορές των κρατών της Βαλκανικής και άλλες συναφείς ενέργειες. έχουν την υπομονή και διαθέτουν προς αυτήν την κατεύθυνση και το προσωπικό (που μαθήτευσε σε χώρες που εθήτευσαν με επιτυχία σε αποικιοκρατικές δράσεις) αλλά και τα κονδύλια που απαιτούνται.
  Εμείς λαός και πολιτικοί, οφείλουμε να μένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και να αντιδρούμε αποτελεσματικά, έστω και αμυντικά σε όλα τα σενάρια που δείχνουν αθώα αλλά στην πραγματικότητα είναι υστερόβουλες κινήσεις της Τουρκίας. Μία λοιπόν από τις τελευταίες ενέργειες της γείτονος είναι και η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επί δεκαετίες πρόβαλε δικαιολογίες για το αντίθετο, κερδίζοντας χρόνο και συμπληρώνοντας πάντα το πακέτο των διαπραγματεύσεων με άλλα θέματα που έδειχναν πιο εύκολο να επιλυθούν. Αυτό γιατί έπρεπε να ζυγίσει τις καταστάσεις και να αντισταθμίσει οφέλη αντίστοιχα, που να εξυπηρετούν τον προαναφερόμενο σκοπό. Εκμεταλλεύτηκε τον διακαή πόθο του Πατριαρχείου για τη λειτουργία της Σχολής για να θέσει θέμα επαναλειτουργίας αντίστοιχων σχολών και μουσουλμανικών τεμενών στον ελλαδικό χώρο και κατ' αρχήν στη Θράκη. Υιοθετεί τώρα μια δήθεν πολιτική καλής θελήσεως πάνω σε σχέση αμοιβαιότητας όμως.
Ας αναλογιστούμε τι θα επακολουθήσει η αποδοχή από ελληνικής πλευράς μιας υποχώρησης στο θέμα. Στην Τουρκία όπου δεν υφίσταται ο όρος "ελληνική μειονότητα" αλλά "Ορθόδοξοι πολίτες" δεν θα σημάνει τίποτα η επαναλειτουργία της Θ.Σ.Χ. παρά ένα βήμα προς τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Οι λίγοι Ελληνορθόδοξοι που απέμειναν δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά ένα ελάχιστο κομμάτι στο φυλετικό ψηφιδωτό της Τουρκίας. Σε αντίθεση στη Θράκη οι ίδιοι οι Τούρκοι επικαλούνται και υποστηρίζουν την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας και όχι απλά μουσουλμανικής, όπως ισχύει για το ελληνικό κράτος και πάντα σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις σχετικές συνθήκες. Αυτό για την Τουρκία αποτελεί ένας "δούρειος ίππος" σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας στην αμυντική γραμμή της χώρας μας με τις όποιες άλλες ευνόητες προεκτάσεις της. Η τόνωση του θρησκευτικού στοιχείου σε πληθυσμούς που στην πλειοψηφία τους ωθούνται και αποδέχονται να αυτοπροσδιορίζονται Τούρκοι, έχοντας υπόψη τις φονταμελιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στους μουσουλμάνους, θα οδηγήσουν σε απομονωτικές και αυτονομιστικές τάσεις, στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου ή του Πακιστάν παλαιότερα και άλλων ανάλογων περιπτώσεων. Σ' αυτήν την περίπτωση όμως η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει την προστασία της και να κατακτήσει τυπικά αναίμακτα γι αυτήν, το προσδοκώμενο όφελος.
Ας είναι λοιπόν προσεκτικοί όσοι υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής επιβάλλεται ακόμα και με βάση αντίστοιχες παραχωρήσεις από την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι απλό και καλόν είναι να είμαστε πάντα καχύποπτοι. Η ιστορία μας δεν έχει περιστατικά υποστήριξης από συμμαχίες που δεν είχαν άμεσο όφελος από την έκβαση της βοήθειάς τους σε μας, αντίθετα ξεπέρασαν εύκολα τη θρησκευτική τους συγγένεια και παρακολούθησαν ατάραχοι την καταστροφή μας.


Με αφορμή το κείμενο από το Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 26-03-2012 με τίτλο:


Οι γνωστοί Τούρκοι: «Ανταλλάγματα στην Θράκη ζητά η Άγκυρα για την Σχολή της Χάλκης»
<><><>
<><><>
<><><>
<><><>
<><><>
<><><>
   Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θεώρησε πως είναι πια ώρα να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο της για την Θράκη ζητώντας ανταλλάγματα σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργό της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς επεσήμανε πως η άρνηση της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει δυστοκία ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νότια Κορέα, του ανέφερε την απόφασή του για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Ε. Μπαγίς είπε πως «το θέμα αυτό περισσότερο από διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι θέμα που σχετίζεται με τη νομοθεσία μας».
  Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έχει σημασία από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκών των Ορθόδοξων πολιτών της Τουρκίας για εκπαίδευση ιερέων, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι «καθώς προβαίνουμε στα βήματα αυτά, είχαμε υπογραμμίσει πως το θέμα αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, ωστόσο θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και ο Γ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα». «Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς και υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει παρουσιάσει την καλή της πρόθεση», σημειώνοντας πως «τόσο η επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, όσο και η επιστροφή του τίτλου κυριότητας του σχολείου στον Γαλατά, αλλά και η επίλυση των περιουσιακών προβλημάτων, που κρατούν από τη δεκαετία του 30, και η επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επιτροπή όλα αυτά είναι εξελίξεις αδιανόητες για πριν από δέκα χρόνια».
   Σύμφωνα με τον E. Μπαγίς, «η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της ΕΕ,να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης». Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί "απειλή" για την Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αλλά τόνισε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα».