Έχω επισημάνει και με άλλες αναρτήσεις πως η τουρκική εξωτερική πολιτική δρα με απόλυτη επιτυχία, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, σε αντιδιαστολή με αυτή της Ελλάδος που εκ των αποτελεσμάτων, δε φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κανείς σώφρων δεν αξιώνει να ανακοινώνονται οι τακτικές των αρμόδιων κάθε φορά υπουργείων, όμως τα αποτελέσματα μας αφήνουν έκπληκτους κάθε που ένα θέμα φαίνεται να να τελεσιδικεί με ευνοϊκές για τους άλλους προοπτικές και τη χώρα μας να ψάχνει απλά το αντίδοτο ή να αποδέχεται το γεγονός και να αφήνει την εξεύρεση λύσεως για το μέλλον και όποτε αυτή χρειασθεί.
Είναι ευνόητο πλέον, πως την εποχή μας σηματοδοτεί ο οικονομικός πόλεμος και λιγότερο μια κλασική πολεμική σύγκρουση. Αυτό είναι ένα πεδίο που μετά από σκληρή δουλειά μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα. Η οικονομία μας μπορεί και έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να επιβιώσει, όμως δεν πρέπει να αμελούμε για το μόνιμο κίνδυνο εξ ανατολών.
Εκεί στα ανατολικά μας, υπάρχει και αναπτύσσεται διαρκώς η φιλοσοφία της προπαρασκευαστικής διαδικασίας ενός επιτυχούς διμερούς πολέμου, σαν αυτούς που στο παρελθόν είχαμε κατ' επανάληψη μεταξύ μας, με τις δυνατόν μεγαλύτερες ζημίες και τη σε μεγαλύτερο δυνατό βάθος εισχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ώστε οι όποιες διεθνείς παρεμβάσεις όποτε και αν έρθουν να αποδεχτούν ένα τετελεσμένο γεγονός και τη χάραξη νέων συνόρων, δηλαδή στο Νέστο, δημιουργώντας ένα νέο Κόσοβο.
Με αφορμή την ανάρτηση στο defencenet.gr με τίτλο:
ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΝ "ΔΙΑΚΟΠΤΗ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Στα πλαίσια αυτά, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών της χώρας μας είναι βασικός φυσικός στόχος και το κλίμα στη βαλκανική μας γειτονιά, βοηθάει τον τουρκικό σχεδιασμό, αφού υπάρχουν δεσμοί που διατηρούνται θερμοί και προλειαίνουν το έδαφος για κάθε εμπορική και αναπτυξιακή πρόταση της Τουρκίας. Έτσι οι κατά τα άλλα ήσυχοι βόρειοι γείτονες, δηλαδή το τόξο Βουλγαρία-Σκόπια-Αλβανία, παραχωρούν με πρόσχημα τη δική τους ανάπτυξη, οτιδήποτε θέλει η Τουρκία, με αντάλλαγμα και τη δική τους εδαφική επέκταση στον Ελλαδικό χώρο την επομένη μιας πολεμικής σύγκρουσης, στα πρότυπα των Βαλκανίων όπως αυτά λειτουργούσαν προ των απελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων το 1912-1913.
Όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά στους ανήσυχους Έλληνες, αλλά οι περισσότεροι χαμένοι στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα, δεν παρατηρούν και δεν αντιλαμβάνονται κινδύνους που ελλοχεύουν από τις οικονομικές συναλλαγές συγκεκριμένων χωρών. Έτσι και το γεγονός της πώλησης ενός Υ/Η σταθμού της Αλβανίας σε τουρκικό όμιλο, δεν έτυχε της δέουσας προβολής από τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, αλλά όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε και προβλήθηκε με αναρτήσεις όπως η ακόλουθη. Παρακολουθούμε έτσι την δυνατότητα που παρέχεται άμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και κατ' επέκταση στο στρατιωτικό της μηχανισμό, να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα περιπτώσεως συντρεχούσης. Και δεν είναι μόνο σε έναν πόλεμο που θα πληγεί η χώρα μας από την Τουρκία. Είναι και η ανά πάσα στιγμή χρησιμοποίηση του ενδεχόμενου διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ως μοχλού πίεσης σε άλλες διαπραγματευτικές συναντήσεις.
Σε μια χώρα που οι κυριότερες φυσικές ενεργειακές πηγές ήλιος και άνεμος, υπάρχουν σε αφθονία, εξακολουθούμε να εξαρτώμεθα από συμβατικές ενεργειακές πηγές και μάλιστα από αυτές που εδράζουν εκτός συνόρων, σε εχθρικά διακείμενες χώρες. Δεν παρατηρούμε τη δέουσα κινητικότητα ούτε σ' αυτόν τον τομέα, οι δυνατότητες εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων που θα καταστήσουν αυτόνομη αυτάρκεια για οικιακούς και επιχειρησιακούς καταναλωτές δεν προωθείται και θα κληθεί ξανά όταν χρειαστεί το ελληνικό κράτος να αναζητήσει ανάμεσα στους κουρασμένους και απογοητευμένους πολίτες του, τους εναπομείναντες ήρωες για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα.
Αυτό που θέλω όμως είναι να δω και την πολιτεία και πάντα πρώτα αυτή, να δρα προλαμβάνοντας για την υπεράσπιση και περιχαράκωση στα αυτονόητα....
Με αφορμή την ανάρτηση στο defencenet.gr με τίτλο:
ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΝ "ΔΙΑΚΟΠΤΗ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς πωλεί μέσω διεθνούς μειοδοτικού σταθμού η αλβανική κυβέρνηση, αλλά το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον (πρέπει να...) εντοπίζεται σε έναν από αυτούς τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπίστριτσας στην Επαρχία Μεσοποτάμου.
Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο η τούρκικη πολυεθνική «Kürüm International Sh. A.» είχε προσφέρει το αστρονομικό ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ αφήνοντας πίσω κάθε άλλη προσφορά.
Τελικά το υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ανακήρυξε πλειοδότρια την Πέμπτη την «Kürüm International Sh. A.», ενώ ο αλβανικός τύπος αναφέρει πως η οικογένεια Μπερίσα και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του, Shkelzen και Αrgitα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του τουρκικού πολυεθνικού ομίλου ως νικητή του διαγωνισμού.
Η ιδιαίτερη και κρίσιμη "λεπτομέρεια" είναι ότι από αυτό το Υ/Η γίνεται η ενεργειακή διασύνδεση Αλβανίας-Ελλάδος και ηλεκτροδοτείται μεγάλο τμήμα της χώρας μας!
Δηλαδή σε μία κρίση αρκεί με κάποια δικαιολογία "να κλείσουν τον διακόπτη" οι Τούρκοι και να βυθίσουν ολόκληρα τμήματα στο σκοτάδι!
Αυτό που αποφεύχθηκε - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - στα νησιά του Α.Αιγαίου, να ηλεκτροδοτούνται δηλαδή από την Τουρκία, παρά τα φιλόδοξα σχέδια του τότε υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τώρα μας έρχεται από τον Βορρά!
Μ' αυτή την κίνηση οι Τούρκοι πλέον κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ΒΔ της Ελλάδος, αγοράζοντας ένα από τα «φιλέτα» της αλβανικής οικονομίας με γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για την Βόρεια Ήπειρο και την Ελλάδα.
Το έργο το είχαν χρηματοδοτήσει οι Γερμανοί (KfW) κόστισε περίπου 13Μ€, με τα μηχανολογικά να τα έχει αναλάβει Αυστριακή Εταιρία (VOITH S.A.) και τα ηλεκτρολογικά η εν γνωστή Siemens Ελλάς του Χριστοφοράκου.
Αν συνδυαστούν όλα αυτά και με την πώληση των μαρινών (Το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη απέκτησε η D-Marin που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus γεγονός που σημαίνει ότι πλέον περνούν στα χέρια του γνωστές μαρίνες στην Ελλάδα, όπως των Γουβιών στην Κέρκυρα, και της Λευκάδας. Ο όμιλος διαθέτει μάλιστα ποσοστό και στη μαρίνα της Ζέας, ενώ έχει αποκτήσει και το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, βλέπουμε ότι η χώρα υφίσταται μια πρωτοφανή οικονομική επίθεση τόσο στην περιφέρειά της, όσο και στο εσωτερικό της από την Τουρκία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τουρκικός όμιλος ανήκει σε έναν εκ των μελών του τουρκικού βαθέως κράτους...