Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Έλεγχος παραγωγής...ο εφιάλτης της επόμενης μέρας!

  Εδώ και καιρό ορισμένες οργανώσεις προσπαθούν να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται συνοπτικά "έλεγχος παραγωγής". Μπορεί εκ πρώτης να μην βάζει σε υποψία την αλυσίδα της διατροφικής παραγωγής και τους καταναλωτές, όμως πίσω από τις ετικέτες και τις πιστοποιήσεις κρύβεται ένα μέλλον δυσοίωνο, που πρώτα θα χτυπήσει την πρωτογενή παραγωγή.  
  Παρακολουθούμε ή γνωρίζουμε εξ ακοής οι περισσότεροι, πως οι καλλιέργειες, μικρές ή μεγάλες, στηρίζονται όλο και περισσότερο σε υβριδικούς σπόρους ή φυτά και οι παραδοσιακές παραγωγές εξαφανίζονται μεθοδικά ή τείνουν να είναι ασύμφορες λόγω της ευάλωτης θέσης τους απέναντι σε καιρικά φαινόμενα και μικροοργανισμούς που τις καταστρέφουν. Η τεχνολογία έχει μια πολύπλευρη επίδραση στην εξέλιξη της παραγωγής και μένει στη διάθεση των παραγωγών και των καταναλωτών να υποστηρίξουν ή να απορρίψουν την ολοκληρωτική μετάλλαξη της πρώτης ύλης. 
  Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, οι εταιρείες που ελέγχουν την πρωτοβάθμια παραγωγή, αποτελούν μέρος μεγάλων ομίλων που μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων που έχουν να κάνουν με τον παγκόσμιο έλεγχο, επεκτείνονται και στον έλεγχο της παραγωγής, αντιλαμβανόμενοι την τάση των τελευταίων ετών που υπαγορεύει την επιστροφή στην καλλιέργεια της γης, ανεξαρτήτως μεγέθους, που δίνει μια αίσθηση αυτοσυντήρησης και ελπίδας πως θα μπορέσουν οι λαοί να επιζήσουν επιστρέφοντας σε παραδοσιακές μορφές παραγωγής και εξασφάλισης των βασικών αγαθών διατροφής.
  Το θέμα είναι μεγάλο, αξίζει ενασχόλησης από όλους και αγώνα για την αποτροπή της συγκέντρωσης του ελέγχου σε εταιρείες. Όποιος μπορεί να περισώσει παραδοσιακούς σπόρους και να αυξήσει την αυτάρκεια της παραγωγής του ας το κάνει πριν να είναι αργά. Ο κίνδυνος να φτάσουμε σε πλήρη εξάρτηση από συγκεκριμένους ομίλους, με ό,τι αυτό μπορεί σημαίνει, είναι υπαρκτός.
  Μετά από όλα όσα έχουμε στερηθεί, έρχεται και ο έλεγχος των τροφίμων. Το όλο θέμα κινείται με σταθερά βήματα και καλύπτεται από την τρέχουσα επικαιρότητα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι δημιουργήματα που αποπροσανατολίζουν. 
  Δεν κινδυνολογώ, ούτε όσα γράφω είναι μέρος ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η ανάρτηση που ακολουθεί δίνει επαρκή τροφή για υποθέσεις, δράσεις και συμπεράσματα. Διαβάστε με προσοχή και αφήστε τον εαυτό σας να υποψιαστεί. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θα προσπαθήσω να επανέλθω με όποιες πληροφορίες μπορώ να συλλέξω για το θέμα και να βοηθήσω να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος.
  Προς το παρόν πάρτε μια πρώτη γεύση από το κείμενο που αναρτήθηκε στο Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr με τίτλο:  

H Monsanto προσπαθεί δικαστικά να ποινικοποιήσει την αποθήκευση σπόρων!
20-10-2012 19:31:51
   
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει ακροαματική διαδικασία για μια έφεση σχετικά με την υπόθεση της Monsanto κατά του
αγρότη σόγιας Vernon Hugh Bowman.

Η Monsanto έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του 74 χρονου, υποστηρίζοντας έχει κάνει μη εξουσιοδοτημένη χρήση της ευρεσιτεχνίας σπόρων "Roundup Ready" που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!


Ο αγρότης έσπειρε αρχικά το σπόρο της Μονσάντο, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους αντί να επαναγοράσει το πανάκριβο σπόρο της εταιρείας, για ένα μόνο τμήμα της αγροτικής έκτασης, αγόρασε φθηνότερο από τοπική εταιρεία, επανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ετών που αρχίζει το 1999, κάνοντας αυτό που κάνουν όλοι οι Αγρότες από την Αρχή της Ιστορίας, δηλαδή "αποθήκευση και φύτευση" των νέων σπόρων που παράγονται από την καλλιέργεια !

Ενώ ο αγρότης αναπαρήγαγε μόνο τους ελεύθερους σπόρους, σε ένα τμήμα του χωραφιού του, η φύση έκανε....την φύση !

Κάποιοι σπόροι της Μονσάντο φύτρωσαν και στο τμήμα που ο Bowman καλλιεργούσε τους δικούς του σπόρους!

Η διαιώνιση των σπόρων που υπόκεινται σε πατέντα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !

Πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζεις σπόρους της Μονσάντο!

Ο Αγρότης έχασε πρωτόδικα και κλήθηκε να καταβάλει 84.000,00$ γιατί βρέθηκαν πατενταρισμένα φυτά στο ελεύθερο κομμάτι του!

Η κυβέρνηση Ομπάμα κι η Monsanto θα προτιμούσαν να μην πάει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί τυχών απόφαση υπέρ του Αγρότη θα βλάψει αμετάκλητα το επιχειρηματικό μοντέλο της και ότι "η ικανότητα της να προστατεύσει πατενταρισμένη τεχνολογία του ουσιαστικά θα χαθεί μόλις η πρώτη γενιά του προϊόντος εισήχθη η αγορά. "

Αλλά μέχρι στιγμής δικαστικά η Μονσάντο κερδίζει τις δίκες και κυνηγάει τους Αγρότες και έχει περίπου 145 δίκες ετησίως εναντίων αγροτών.

Για την Ιστορία το 1980 Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου (ν. Diamond Chakrabarty), άνοιξε το δρόμο για τις ΗΠΑ των "Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων" και ξεκίνησε η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για "ειδικές μορφές ζωής" το 1985.

Από εκείνη τη στιγμή, η Monsanto έχει επιθετικά αποκτήσει τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βιομηχανικής και σπόρων σε σχέση με άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Έτσι είναι λογικό ότι μια απόφαση εναντίον τους τώρα θα ανέτρεπε τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας.