Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο φερετζές του εκσυχρονισμού της Τουρκίας....






Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ή έστω ελπίζουν σε εκσυχρονισμό της Τουρκίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού. Τίποτα δεν δείχνει τέτοιες διαθέσεις και τα προσχήματα καταρρέουν κάθε που η τουρκική κυβέρνηση νομοθετεί ή συναλλάσσεται σε διπλωματικό πεδίο.
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν εντός και εκτός των τειχών της Ελλάδος, πως η σημερινή Τουρκία δεν είναι παρά μια κληρονόμος ενός πειρατικού, που βγαλμένο από τη σπηλιά των επισκευών του, προσπαθεί να λεηλατήσει στο διάβα της τους θησαυρούς που έχασε όταν το οθωμανικό της παρελθόν βούλιαζε στη φουσκοθαλασσιά του εκσυχρονισμού του κόσμου, δεμένο μοιραία στην ισλαμική του άγκυρα. Τώρα αναζητώντας μια ταυτότητα που να της ταιριάζει, υιοθέτησε το νεοοθωμανισμό και σκαλίζει στις στάχτες με σκοπό την επαναδημιουργία μιας σύγχρονης ισλαμικής αυτοκρατορίας, εκπρόσωπο των απανταχού μουσουλμάνων.
Όμως ισλαμισμός και εκσυγχρονισμός δεν πάνε μαζί. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη μια φονταμενταλιστική κοινωνία στις τάξεις της κι αυτό είναι που προβληματίζει ένθεν κι ένθεν. Έτσι αναζητούν τρόπους να φτιασιδώσουν το απαίσιο πρόσωπο του εξολοθρευτή των εθνών με το
βεβαρυμένο παρελθόν και να του δώσουν τη μορφή του Οθωμανού οσφυοκάμπτη διπλωμάτη, με τα φιλοδωρήματα κάτω απ' το ακριβό του καφτάνι να κουδουνίζουν προκλητικά σε ώτα των σύγχρονων εμπόρων των λαών. Οι αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν ιδιαίτερους ελιγμούς. Οι σύγχρονοι αφέντες απαιτούν σύγχρονες μεθόδους διαπλοκής και επιβάλλουν τακτικές που δε συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία του τουρκισμού κι έτσι είναι ευκολότερη η τοποθέτηση ενός φερετζέ στο πρόσωπο, έτοιμου να πέσει όποτε χρειαστεί ή να αλλαχθεί άμεσα με άλλον κατά περίσταση.
Παρά τις όποιες ενέργειες όμως να δείξουν την προσαρμογή τους στην τήρηση ενός δεκάλογου, ο ισλαμικός χαρακτήρας τους, ένα βήμα μόνο πάνω από τους σκληροπυρηνικούς της Αφρικανικής ή της Ασιατικής  ηπείρου, μένει αγκιστρωμένος στις προσφιλείς μεθόδους της εθνικής και θρησκευτικής κάθαρσης. Δεν χρειάζεται λοιπόν παρά να τραβήξει κάποιος ελαφρά το φερετζέ του εκσυχρονισμού της Τουρκίας για να διαπιστώσει πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και  πως αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αληθινή ευαισθησία, πέρα από προσχηματικούς κοασμούς για τα δικαιώματα των λαών, αυτή θα πρέπει να εκδηλωθεί με σεβασμό πρώτα στα δικαιώματα των υπηκόων της διαχειρίστριας της Μικρασιατικής χερσονήσου.
Αν οι κατά τα άλλα ανοιχτομάτηδες Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από την συστηματική εξάπλωση, ως  μεταδοτική ασθένεια, του ισλαμικού μορφώματος, θα ευθύνονται για την πυρκαϊά που από αμέλεια θ' ανάψουν. Ας θέσουν τέρμα στις όποιες ενταξιακές συζητήσεις στην Ευρωπάϊκή Ένωση κι ας τους αφήσουν την Τουρκία  εκεί όπου ανήκει, στην Ασία που ακόμα δεν έχει ενηλικιωθεί και ψάχνει την ταυτότητά της.
Οι ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες είναι αυστηρά προσανατολισμένες στην απαγόρευσή τους, η αναγνώριση εθνικοτήτων πέραν αυτής της τουρκικής στην επικράτειά τους απορρίπτεται σε αντίθεση με όσα στα πλαίσια της εξωτερικής της πολιτικής προωθεί για τα δικαιώματα των μουσουλμανικών ή των αυτοπροσδιοριζόμενων τουρκικών κοινοτήτων.
Θα μπορούσαμε να ρίξουμε στη ζυγαριά αντίστοιχες συμπεριφορές με των τούρκων; Μάλλον όχι. Ο πολιτισμός μας δεν επιτρέπει αντίποινα, επιβάλλει όμως την εύρεση λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξη του νεοοθωμανισμού και την ανάδειξή τους στη διεθνή κοινή γνώμη. Προς το παρόν η χώρα μοιάζει απροστάτευτη κι εύκολος στόχος. Η τουρκική πολιτική χρησιμοποιώντας τον ισλαμισμό ως "δούρειο ίππο", κινείται ανεμπόδιστα μέσα κι έξω από την Τουρκία. Οι πυρήνες δράσης της γείτονος έχουν τοποθετηθεί κι εμείς ακόμα ερευνούμε πόσο κοστίζει η πυροπροστασία και αν θα προβούμε στην εγκατάστασή της.   

Σκέψεις   με αφορμή την ακόλουθη ανάρτηση με τίτλο :
Στα σχολεία της Τουρκίας απαγορεύεται κάθε αναφορά στον χριστιανισμό!
 
 
 
22-09-2012 13:06:33
 
 


Στα τουρκικά σχολεία φέτος θα διδάσκονται μόνο οι αρχές του Ισλάμ καθώς αποφασίστηκε η απαγόρευση κάθε αναφοράς στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Μιλιέτ.

Ενδεικτικό της μεγάλης στροφής της Τουρκίας προς ένα εθνικιστικό Ισλαμισμό, είναι και το γεγονός ότι τα περίφημα «İmam Hatip», δηλαδή τα αυστηρώς ισλαμικά κατηχητικά Λύκεια, έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή αύξηση, όπως γράφει ο συγγραφέας Ν. Χειλαδάκης.

Ενδεικτικό είναι επίσης πως και στην δυτική Θράκη έχει παρατηρηθεί τελευταία μια έντονη κινητικότητα για τη προώθηση της ισλαμικής παιδείας στα μειονοτικά σχολεία, με την καθοδήγηση φυσικά της Άγκυρας.

Αποκαλυπτικό για αυτό το θέμα είναι το σχετικό δημοσίευα της Μιλιέτ, στις 21 Ιουνίου, όπου ο διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, Muammer Yıldız, ανέφερε ότι με την νέα σχολική χρονιά 76 καινούργια «İmam Hatip», θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Η ίδια κατάσταση εμφανίζεται και στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, όπου 31 καινούργια «İmam Hatip», προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Στα σχολεία αυτά διδάσκονται αυστηρά ισλαμικά ήθη ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην θέση της γυναίκας, όπως αυτή παρουσιάζεται στον πρωταρχικό ισλαμισμό, όπου η γυναίκα θεωρείται το «χωράφι» του άντρα και μπορεί όποτε θέλει να την…σπέρνει αναλόγως την διαθέσεων του!

Εκτός όμως από τις θρησκευτικές απαγορεύσεις, στην χώρα των περίφημων τουρκικών σήριαλ με τα οποία οι Έλληνες «χαζοθεατές» εκστασιάζονται, εκατοντάδες βιβλία και εκδόσεις απαγορεύονται δια του νόμου.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Vatan, στις 10 Σεπτεμβρίου, σήμερα στην Τουρκία δια νόμου απαγορεύεται η κυκλοφορία και κατοχή 453 γνωστών τίτλων βιβλίων, καθώς και 645 εφημερίδες, περιοδικά και μπροσούρες, που θίγουν το Ισλάμ, τον τουρκισμό και τον ανερχόμενο τουρκικό νεοοθωμανισμό.

Ανάμεσα στα απαγορευμένα βιβλία είναι το …κομουνιστικό μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και του Φρειδερίκου Έγγελς, τα βιβλία του Λένιν, (αλήθεια που είναι οι προοδευτικίζοντες και αριστερίζοντες Έλληνες να διαμαρτυρηθούν στην «φίλη» και «σύμμαχο» Τουρκία για τη κατάφορο παραβίαση της ελευθερίας του λόγου;), τα βιβλία του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν και κάθε φιλοκουρδικό βιβλίο, των γνωστών προοδευτικών συγγραφέων, Αζίζ Νεσίν, Mahir Çayan, İsmail Beşikçi, Hüseyin Üzmez.

Παράλληλα ανάμεσα στα απαγορευμένα βιβλία είναι και γνωστών Αλεβητών συγγραφέων της μειονότητας των Αλεβητών, που αριθμεί περί τα είκοσι εκατομμύρια.

Επίσης απαγορεύονται τα βιβλία που αναφέρονται για διακρίσεις και για εγκλήματα σε βάρος των Αλεβητών, όπως μια περίφημη αφίσα που είχε βγει σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος των Αλεβητών που είχε γίνει από φανατικούς ισλαμιστές, στην Σεβάστεια, το Ιούλιο του 1993, όταν κάηκαν σε ένα ξενοδοχείο 33 επώνυμοι Αλεβήτες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ακόμα απαγορεύονται ορισμένα βιβλία του διάσημου διεθνώς και τιμημένου με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, μια απαγόρευση που υπάρχει από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Επίσης βιβλία που αναφέρονται στις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ένα ακανθώδες θέμα καθώς η Τουρκία είναι η πρωταθλήτρια σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπινών Δικαιωμάτων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι και μια έκδοση του… National Geographic Atlas of the World, έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν, γιατί.. έθιγε κάποια ιστορικά και γεωγραφικά ταμπού της Τουρκίας, όπως αναφέρει το newsbomb.gr.

Αλλά ενδεικτικό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι και το άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου, Gökçer Tahincioğlu, στην εφημερίδα Μιλιέτ, στις 15 Μαρτίου του 2012, όπου αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία με τον αριθμό ρεκόρ, των 15 χιλιάδων 940 προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό σε όλη την Ευρώπη.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr