Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ενός λεπτού σιγή .....

Το Αστυνομικό σώμα διαθέτει έναν θλιβερό και δυστυχώς ατελείωτο κατάλογο με θύματα που σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος ή αργότερα ένεκα αυτού και φυσικά έναν ακόμα με τους τυχερούς που έζησαν, με τις όποιες σωματικές βλάβες "κέρδισαν".  
Θύματα στο βωμό της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, απέσπασαν για λίγο τη συμπάθεια κάποιων και μετά ξεχάστηκαν. Έμειναν μια πικρή ανάμνηση για τους οικείους τους και την υπηρεσιακή τους οικογένεια. 
Το έγκλημα δρα εξελισσόμενο και με αυξανόμενη βία. Οι πολιτικές επιθέσεις κλιμακώνονται οργανωμένα.  Πολλές φορές οι θύτες τους καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία της κουκούλας ή του κράνους, προστατεύουν καλά τον πολιτικό τους χώρο και θέλουν να δείχνουν απλά ένα αγανακτισμένο πλήθος, που με αφορμή "κοινωνικές αδικίες" ή "ατυχήματα" ενεργούν ως αυτόκλητοι τιμωροί.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νεοναζισμός ...με τα μάτια του Μάνου Χατζηδάκι...

  Περιπλανόμενος στους διαδικτυακούς δρόμους βρήκα ένα κείμενο του Χατζιδάκι για το "νεοναζισμό". Είναι από αυτά που απλά συμφωνείς ή διαφωνείς και δεν σχολιάζεις. Ίσως γιατί η εμβέλεια της προσωπικότητας του συντάκτη δεν αφήνει περιθώρια να σταθείς, ίσως γιατί η διανόηση δεν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων, ίσως και το πιο πιθανό επειδή οι προφητείες πολλές φορές μας αφήνουν αποσβολωμένους να αναδεύουμε τις ευθύνες όσων δημιούργησαν ή οδήγησαν στα όσα βιώνουμε και κάπου εκεί ανάμεσα να παρατηρούμε να πλανάτε και η δική μας μικρή ή απειροελάχιστη ευθύνη για τις ανοχές που επιδείξαμε κατά περίπτωση.  
Το αντέγραψα μαζί με ένα μέρος από την εισαγωγή του και το μοιράζομαι μαζί σας, όπως τις αγωνίες μου για το μέλλον.
Απολαύστε το.......

Τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, ο Χατζιδάκις δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία ένα προφητικό κείμενο με τίτλο «Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι» όπου με μοναδική διαύγεια προέβλεψε την έλευση του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής και τους λόγους που θα μας οδηγούσαν αργά ή γρήγορα εκεί. Το κείμενο διανεμήθηκε στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ.
«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε

Στα πρόθυρα του "1984"...

Στην πολιτεία που έγινε πορνείο
μαστροποί και πολιτικές
διαλαλούν σάπια θέλγητρα....
Φυραίνει ο τόπος ολοένα
χωματένιο σταμνί...
Το φως είναι σφυγμός
ολοένα πιο αργός
θαρρείς πως πάει να σταματήσει..
                       Γεώργιος Σεφέρης

Κι εκεί που όλα δείχνουν ήρεμα, πάνω που βάζω στη σειρά τους λογαριασμούς για ν' αποφασίσω ποιον δεν θα πληρώσω αυτόν τον μήνα, αφού δε φτάνει η σύνταξη, μαθαίνω για την ανθρωποκτονία με πολιτικά κίνητρα και πρέπει ν' ασχοληθώ με τους ανεγκέφαλους που εκτελούν "διατεταγμένη υπηρεσία". 
Μοιραία αναλογίζομαι εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις που ταλάνισαν τη χώρα, την ίδια στιγμή που στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο κλείνανε τις πληγές  του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ασχολιόταν με την ανάπτυξη. Σε αντιστοιχία τα τελευταία χρόνια ενώ οι υπόλοιπες ασθενείς οικονομίες προσπαθούν να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους για να απαλλαγούν από τον έλεγχο ή την εποπτεία "τροϊκανών", εμείς ανεχόμαστε πολιτικές αντιπαραθέσεις που αλώνουν συνειδήσεις, εκμεταλλευόμενες την άθλια οικονομική κατάσταση. 
Τώρα όλοι "ανακάλυψαν" το τέρας, "το αυγό του φιδιού", τον κίνδυνο εκ των άκρων, το φασισμό...
Παρακάμπτονται οι εγκληματικές όπως αποδείχτηκε συμπεριφορές και πολιτικές των παρατάξεων που