Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κωνσταντινούπολη, με τα μάτια ενός Τούρκου

Για τη θλιβερή επέτειο της 29ης Μαΐου, έχουν γράψει πολλοί, ιστορικοί και μη και αναπαράγονται τις τελευταίες μέρες, ως κατάθεση μνήμης από τους φίλους του διαδικτύου. Επειδή μια ακόμα καθαρά ιστορική αναφορά πιθανόν να μην προσθέτει κάτι, επέλεξα από όσα διάβασα και θα σταθώ στην οπτική ενός Τούρκου δημοσιογράφου, που αποτυπώνει μέσα από την ιστορική παραδοχή, με λίγα λόγια, την εικόνα του σήμερα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sabah και εκπλήσσει όσους έχουν υπόψη τους την επίσημη άποψη της Τουρκίας. Είναι από τις λίγες φωνές που θα μπορούσαν να προσθέσουν κάτι στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση, μέσα από αλήθειες και όχι μέσω άναρθρων κραυγών περί "αρχαιότουρκων" κατοίκων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Το κείμενο μεταφρασμένο αναρτήθηκε στο " Ρωμαίικο Οδοιπορικό ", με αρχικό τίτλο:

Ἀπίστευτη ὁμολογία ἑνὸς σκεπτόμενου Τούρκου δημοσιογράφου...
Χαρακτηριστικό ἀπόσπασμα: "Κάθε χρόνο τέτοια ἐποχή, µ΄ αὐτὲς τὶς γιορτὲς ποῦ κάνετε, διακηρύσσετε σὲ ὅλο τὸν κόσµο ὅτι: «αὐτὰ τὰ μέρη δὲν ἦταν δικὰ µας, ἤρθαµε ἐκ τῶν ὑστέρων καὶ τὰ πήραμε µἐ τὴ βία». Μήπως στὸ ὑποσυνείδητό σας ὑπάρχει ὁ φόβος ὅτι ἡ Πόλη κάποια µέρα θὰ δοθεῖ πίσω; Ἀντὶ νὰ περηφανευόμαστε µἐ τὶς πόλεις ποὺ κατακτήσαμε, ἂς περηφανευτοῦμε µἐ αὐτὲς ποὺ ἱδρύσαμε, αν ὑπάρχουν. Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχουν. Ὅλη ἡ Ἀνατολὴ εἶναι περιοχὴ µἒ τὴν βία κατακτημένη..."

Κραυγή αγωνίας για τη Θράκη


Κραυγή αγωνίας για τη Θράκη«Η Ελλάς ευρίσκεται προ μιας νέας εθνικής καταστροφής ενώ οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν αγκιστρωθεί σε μικροκομματικές και συντεχνιακές αντιλήψεις», γράφει απόστρατος στρατηγός σε επιστολή του προς τον Κώστα Χαρδαβέλλα.

Αναφέρεται στον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα «εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας επί ζημία της εθνικής κυριαρχίας και της υποστάσεως του κράτους, όπως το γνωρίζουμε από το 1947 ως σήμερα»! Επισημαίνει ο ίδιος όργιο κατασκοπείας, διαφθοράς και χρηματισμού στη Θράκη για την προώθηση των πάγιων αναθεωρητικών σκοπών της Άγκυρας, με αφορμή το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Newsbomb.gr.
«H αδυναμία του πολιτικού συστήματος και της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας, ειδικά στο υπουργείο των Εξωτερικών, έχει αφήσει ανοικτό πεδίο δράσεως στη ΜΙΤ και στα φερέφωνά της», προειδοποιεί ο στρατηγός.
Διαβάστε όλη τη συγκλονιστική επιστολή του απόστρατου στρατηγού:
«Αξιότιμε κ. Χαρδαβέλλα,
θλίβομαι με όσα βλέπω και διαβάζω από την εκπομπή σας και την ιστο-εφημερίδα σας σχετικώς με τη Θράκη και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ως θεατής πλέον κι όχι ως παίκτης των εξελίξεων εις το θέατρον της εθνικής προπαρασκεύης και άμυνας έναντι του μεγάλου εχθρού του Ελληνισμού, του νεο-οθωμανισμού, θλίβομαι.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η προφητεία στον τάφο του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Από το φιλικό ιστολόγιο mantatoforos.blogspot.com

Πηγή το Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr με αρχικό τίτλο:
Τι λέει η προφητεία-επιγραφή στον τάφο του Μεγ.Κωνσταντίνου για όσα έγιναν, και θα γίνουν
18-05-2012 17:05:36
 

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινούπολης
Επιγραφή στον τάφο του Μεγ. Κωνσταντίνου στην Κωνσταντινούλη προφητεύει ότι οι Ελληνες θα επιστρέψουν εκεί.Ο τάφος αυτός είναι στον Ναό των Αγίων Αποστόλων της Βασιλεύουσας. Για πάνω από 1.000 χρόνια το κείμενό της παρέμενε ένα μεγάλο μυστήριο. Εκείνος που μπόρεσε να την αποκρυπτογραφήσει ήταν, 13 μόλις χρόνια πριν από την αποφράδα μέρα της Άλωσης της Πόλης, ο μετέπειτα Πατριάρχης και σοφός της Ορθοδοξίας, ο Γεννάδιος Σχολάριος.
Το κείμενο της επιγραφής-προφητείας, όπως ακριβώς βρέθηκε πάνω στην πλάκα του μνήματος, ήτανε αυτό:




Τ. πτ. τ. ιδτ. Η βελ. τ. ιμλ. Ο Κλμν. μαμθ. μ. δ. ν. τρπσ. γν. τ. πλολγ. τ. επτλφ. κρτσ. εσθ. βελε. εθν. ππλ. κτξ. κ. τ. νσ. ερμσ. μχρ. τ. εξν. πτ. ιστργτν. πθσ. τ. ινδκτ. πλυσ. κτδ. τ. εντ. τ. ιδκτ. ε. τβρ. τ. μρ. μλ. δ. ν. στρτσ. τ. δκτ. τ. ιδκτ. τ. δμτ. τρπσ. πλ. επστψ. ετ. χν. τ. δμτ. πλμ. εγρ. μγ. μρκτ. στρβν. κ. τ. πλθ. κ. τ. φλ. σνδ. τ. επρ. δ. θλσ. κ. ξρ. τ. πλμ. σνω. κ. τ. ισμλ. τρπσ. τ. απγν. ατ. βσλσ. ελτ. μκρ. ολγ. τ. δ. ξθ. γν. αμ. μτ. τ. πκτρ. ολ. ιμλ. τπσ. τ. επλφ. επρο. μετ. τ. πρμ. ττ. πλμ. εγρ. εφλ. ηγρων. μχ. τ. ππτ. ωρ. κ. φν. βσ. ττ. στ. στ. μτ. φβ. σπστ. πλ. σδω. ε. τ. δξ. τ. μρ. αδ. ερτ. γν. θμστ. κ. ρμλο. ττ. εξτ. δσπυ. φλ. γ. εμ. υπχ. κ. ατ. πρλβτ. θλμ. εμ. πλρτ.

Οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης της Ελλάδας...

ΕΡΕΥΝΑ: Οι ... αγορές - Τα ονόματα και οι εταιρίες που έκαψαν την Ελλάδα
Μια απίστευτη έρευνα που λέει τα πράγματα με ... το όνομά τους! Ποιοι και πως οργάνωσαν το έγκλημα κατά της χώρας μας!


Το αναδημοσιεύουμε από :
Φανταστείτε μια πολεμική ενέργεια! Μια δολιοφθορά στις γραμμές του «εχθρού»! Μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε δύο στρατούς! Ποια είναι τα «εργαλεία» που χρειάζεται ένας επιτιθέμενος; Σίγουρα , τα πυρομαχικά και σίγουρα ένα σχέδιο δράσης εναντίον του αμυνόμενου!
Στην περίπτωση της επίθεσης στην Ελλάδα, ποια ήταν τα εργαλεία της κρίσης; Ποια ήταν τα όπλα στη φαρέτρα του «εχθρού» και ποιο ήταν το σχέδιό του;
Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω σήμερα, όσο το δυνατόν πιο απλά, χωρίς περιττούς οικονομικούς όρους αλλά πάνω απ όλα με ονόματα! Τόσο προσώπων όσο και εταιριών!
Διότι εδώ και δύο χρόνια που ο Ελληνικός λαός δέχεται μια πολεμικού τύπου επίθεση, κάποιοι στην Ελλάδα, εξακολουθούν να κρύβουν από τους Ελληνες ακόμη και το όνομα του «εχθρού»! Αντίθετα σε γειτονικές χώρες, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι και ποιο είναι το σχέδιο τους!
Εδώ, εξακολουθούμε να τους ονομάζουμε γενικά κι αόριστα … ως «αγορές» διότι η διαπλοκή των πολιτικών με τον δημοσιογραφικό κόσμο, μέσω της διαφημιστικής πίτας, δεν επιτρέπει ούτε καν το όνομα τους να αναφερθεί!!!

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκράς στηρίζει την Ελλάδα..(Der deutsche Nobelpreisträger Günter Grass unterstützt Griechenland)

Γκίντερ Γκράς: "Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε"
Οι φωνές των ανθρώπων του πνεύματος, ενώνονται σε κρίσιμες στιγμές και αποτελούν οδηγό για ορθή σκέψη και φίλτρο για όσα ακούμε και προβάλλονται ως προπαγάνδα ή ακόμα και ως εύπεπτες δικαιολογίες για όσα γίνονται. Μένει λοιπόν σε μας να αντιληφθούμε μέσα από τη δική μας μικρή ή μεγάλη έρευνα, τι συμφέρει να αποφασίσουμε για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, για τη χώρα μας. Επίσης μένει σε μας να κρίνουμε τι από όσα ακούμε και διαβάζουμε είναι αληθινό και τι όχι. Μπορεί εμείς ως Έλληνες να διανύουμε μια ακόμα δύσκολη περίοδο της χώρας μας, αλλά αυτό που πραγματικά ζητάμε για να βγούμε από τη θέση αυτή, δεν είναι τόσο η ελεημοσύνη των άλλων λαών παρά η συμπάθεια και η ηθική στήριξη. Ούτως ή άλλως τα χρήματα που φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ελλάδα, δεν φτάνουν στην τσέπη του λαού, αλλά στα αποταμιευτικά τραπεζών ή άλλων οικονομικών ομίλων. Αυτό πρέπει να κατανοήσουν και να πολεμήσουν με τη δική τους φωνή και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, για να αποτρέψουν ένα ανεπιθύμητο ντόμινο για το οποίο σίγουρα υπεύθυνοι δεν είναι οι Έλληνες.
Η στήριξη και η αλήθεια αυτή τη φορά έρχεται από το Γερμανό νομπελίστα όπως διάβασα σε κείμενο με αρχικό τίτλο:

Γκίντερ Γκράς : "Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε"


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Νίτσε γράφει για του Έλληνες...( Nietzsche writes of the Greeks)

Είναι φορές που ο σχολιασμός δεν μπορεί να προσθέσει τίποτα περισσότερο σ' ένα κείμενο που περιέχει απόψεις ανθρώπων που  χαίρουν της παγκόσμιας αποδοχής.
Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το olympia.gr με τίτλο :
Διαβάστε απίθανη μνεία Νίτσε:"Κανείς δεν ανακάλυψε το κώνειο που θα τον απαλλάξει από τους Έλληνες"!
   
 
   Απίθανα και απροσδόκητα επίκαιρος ο Γερμανός φιλόσοφος! Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Η Γέννηση της Τραγωδίας” (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Φρειδερίκος Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος είναι πολύ μπροστά από την εποχή του...
Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το σχετικό χαρακτηριστικό απόσπασμα:


  «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.

Η.Π.Α., η ομογένεια προβάλλει την Ελλάδα...(U.S., the homogeneity raises Greece)

Είναι φανερό και από άλλα κείμενα που έχω γράψει, ότι πιστεύω στην ενεργοποίηση της ομογένειας όπου κι αν βρίσκεται. Οι δεσμοί με την μητέρα πατρίδα, είναι ιδιαίτεροι και αυτό τους δίνει την έμπνευση να συνδράμουν όποτε υπάρχει ανάγκη. Αυτή τη φορά, η ομογένεια των Η.Π.Α. προχώρησε σε μια κίνηση προβολής της Ελλάδας, ως τουριστικό προορισμό, με μια πρωτότυπη ιδέα. Χαιρετίζω την ενέργεια και κάθε όμοιά της, με την ελπίδα πως και στην Ελλάδα φορείς και παράγοντες του τουρισμού θα δραστηριοποιηθούν ανάλογα, με καινοτόμες ιδέες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των τουριστών για τη χώρα μας. Συγχαρητήρια στην ομογένεια γι αυτή τους την πρωτοβουλία. Ευγνώμων για ακόμα μια φορά.



Το αρχικό άρθρο του   Τμήματος ειδήσεων defencenet.gr, έχει τον τίτλο:

ΗΠΑ: Εξαιρετικές πρωτοβουλίες ομογενών μας για προβολή της Ελλάδας (βίντεο)

Ελληνικά γενόσημα φάρμακα....

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ελληνικά γενόσημαΤέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ελληνικά γενόσημα        
    Για να μην πέφτετε θύματα της παραπληροφόρησης των ξένων συμφερόντων κατά της Υγείας μας και των ελληνικών προϊόντων.

Αιφνιδιαστικά, τους τελευταίους μήνες, εισέβαλαν στη ζωή μας τα «γενόσημα φάρμακα».
Πολλοί νομίζουν ότι είναι κάτι νέο, αρκετοί αισθάνονται ανασφαλείς, κάποιοι τα παρουσιάζουν ως απειλή, άλλοι ως ευκαιρία, ενώ οι φήμες συσκοτίζουν τις επιστημονικές απόψεις και την πραγματικότητα.
Ο ντόρος γύρω από το θέμα δεν είναι άσχετος με μια προσπάθεια παραπληροφόρησης κατά των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.
Στόχος της είναι να πλήξει την υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που λειτουργεί 21 εργοστάσια στην Ελλάδα, δίνει ψωμί σε 8.500 οικογένειες (αριθμός που προσεγγίζει τις 20.000, αν συνυπολογιστούν και τα δορυφορικά επαγγέλματα), διαθέτει εγκαταστημένο βιομηχανικό δυναμικό που μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών της χώρας, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το newsbomb.gr ξεκαθαρίζει το τοπίο απαντώντας σε τέσσερα απλά ερωτήματα σχετικά με τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα και τη «φθηνότερη δραστική ουσία».



Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Διακοπές ;...φυσικά στην Ελλάδα ! Γιατί φοβούνται οι Γερμανοί;...(Urlaub?.. Course in Griechenland ! Weil sie fürchten die Deutschen?)

  
  Διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα πως οι Γερμανοί που επέλεξαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, είναι λιγότεροι κατά 30%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το ποσοστό οφείλεται κατά τα δημοσιεύματα, στο ότι οι Γερμανοί δεν επιλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, φοβούμενοι τις αντιδράσεις του λαού σε βάρος τους. Αυτή είναι η είδηση.
  Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται και πως ασκώντας μια απλή μέθοδο εκφοβισμού, μπορούν κάποιοι να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την ελλειπή ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Θεσσαλονίκη - Thessaloniki
  Θα ξεκινήσω με ένα αρχαίο ελληνικό ρητό, το "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" το οποίο παραμένει διαχρονικό όπως τα περισσότερα των προγόνων μας. Σε νεοελληνική απόδοση λέει πως, "όταν μια βελανιδιά πέσει από μόνη της, ο καθένας πάει για να πάρει την ξυλεία της". Σε ελεύθερη απόδοση για τους αλλοδαπούς αναγνώστες, αυτό σημαίνει πως όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, ο καθένας προχωρά στην εκμετάλλευση μιας κατάστασης, παρά του ότι δεν είχε αρχικά την ικανότητα να προσφέρει ή να προκαλέσει στη δημιουργία της ευκαιρίας.
  Αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας. Το υπαρκτό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιοι ευθύνονται, έρχονται να εκμεταλλευτούν διάφοροι παράγοντες, σε όλα τα πεδία. Συγκεκριμένα όσο αφορά στο θέμα, είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει να προσφέρει ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν, που βασίζεται τόσο στη φυσική ομορφιά της χώρας, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα που το διαχειρίζεται. Η παγκόσμια αγορά παρά τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού, είχε καθιερώσει ένα ήθος που είχε να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την ικανοποίηση του πελάτη. Ευνόητο λοιπόν είναι σε μια γειτονιά, που το ενδιαφέρον πολλών ετερόκλητων ενδιαφερομένων απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, να αναζητά τρόπους να αποκομίσει το μερίδιο του λέοντος. Το ενδιαφέρον αυτό, γίνεται στη συνέχεια αντικείμενο εκμετάλλευσης και άλλων συμφερόντων που προωθούν την αποδοχή θέσεων και επιλογών που προτείνονται στους υπό πίεση ευρισκόμενους συναλλασσόμενους και φτάνουμε στην ψευδεπίγραφη απεικόνιση μιας κατάστασης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πάφρα του Πόντου, η ψυχή του αντάρτικου...

  Στη φετινή επετειακή μου αναφορά για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και πρώτη σ' αυτό το blog, θα σταθώ στην μεγάλη προσφορά αγώνα και αίματος των Ποντίων της Πάφρας. Αυτό χωρίς να υποβιβάζω ή να παραγκωνίζω την προσφορά του συνόλου των Ελλήνων του Πόντου, αλλά τιμώντας την καταγωγή μου και επικεντρώνοντας στον, κατά κοινή ομολογία, πυρήνα της ποντιακής αντίστασης στη διαφαινόμενη επιχείρηση εξολόθρευσης του ελληνισμού της περιοχής. Η 19η Μαΐου, είναι η θεσμοθετημένη από την ελληνική πολιτεία, ως ημέρα μνήμης και δεν είναι άλλη από την αποφράδα εκείνη ημέρα που ο ηγέτης των νεότουρκων και κατοπινός κυβερνήτης της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου για να αρχίσουν και πάλι  επιχειρήσεις εξόντωσης του ελληνοχριστιανικού στοιχείου της Οθωμανικής επικράτειας,  αυτή τη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα.   
  Η ονομασία Πόντος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη βασιλεία του Μιθριδάτη του Στ΄ (του επονομαζόμενου "Ευπάτωρ", 120-63 π.Χ.) και συμπεριλάμβανε αρχικά τις περιοχές της Παφλαγονίας και της Βόρειας Καππαδοκίας. Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των κατά καιρούς αυτόνομων διοικητικών περιφερειών του Πόντου, αποτέλεσε η Πάφρα, μια πόλη με παρουσία μακραίωνη όσο και η Τροία, με αναφορές από την Ιλιάδα και έπειτα και που στο πέρασμα των αιώνων αποτελούσε το κέντρο των πολεμικών επιχειρήσεων των βασιλείων και αργότερα των κατοίκων της περιοχής.

Μνημόσυνο της 19ης Μαϊου

Από το mantatoforos.blogspot.com  με τον ίδιο τίτλο, για την επέτειο του 2011
Έχουν γραφεί και θα γραφούν όχι πολλά μα αρκετά, στα πλαίσια της Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αρκετά για να κινήσουν συνειδήσεις να κάνουν το ΧΡΕΟΣ τους απέναντι στις γενιές που θυσιάστηκαν, στις γενιές που υπάρχουν και κουβαλούν τη μνήμη και απέναντι στις γενιές που έρχονται και πρέπει να ξέρουν τι τους συνδέει με την ιστορία, τα αγιασμένα με αίμα χώματα, το καθήκον. Δεν θα αναπτύξω περισσότερο το θέμα, το έχουν κάνει επιστήμονες, μελετητές της ιστορίας. Εγώ θα περιοριστώ σε ένα προσκλητήριο, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Σύντομο, συνοπτικό, γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς. Οι τόποι που πάρθηκαν πολλοί, οι νεκροί αμέτρητοι, τα νούμερα που ξέρουμε είναι κατά προσέγγιση. Πολλοί πέθαναν χωρίς να καταγραφούν ως θύματα, μακρυά από εκεί που γεννήθηκαν, σε τόπους ...
που βρέθηκαν κυνηγημένοι και διατήρησαν τη φλόγα της επιστροφής.

Στο μνημείο της βιασμένης μας μνήμης, έχουν πελεκηθεί ονόματα που δένουν την καταγωγή μας στο άρμα της ιστορίας :

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ήρωες του Πόντου, θυσία χωρίς αναστολές..

Το διάβασα στο : mantatoforos.blogspot.com  με τίτλο:

Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Στα όνειρα μου έρχεται συχνά η μακρινή φωνή της μάνας, τρελής στους έρημους δρόμους και με ρωτάει με παράπονο αν κλαίνε ακόμα τα ματοπήγαδα.
Με ρωτάει για κάποιους πραγματικούς ήρωες του ποδοσφαίρου. Ήταν παιδιά της γης του Πόντου. Δεν έπαιξαν πότε σε μεγάλες οργανώσεις. Δε λατρεύτηκαν ποτέ ως θεοί από το αφιονισμένο πλήθος, δεν είδαν ποτέ τους οπαδούς να γεμίζουν πλατείες και να κλείνουν δρόμους για να εκδηλώσουν την εθνική υπερηφάνεια τους (τι χυδαίες που φαίνονται, ορισμένες φορές, οι λέξεις).
Οι ήρωες (αν ακόμα έχουν, ακόμα, νόημα οι λέξεις) της ομάδας «Πόντος» ήταν καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του κολεγίου Ανατολία της Μερζιφούντας.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η κρυμμένη προσευχή του Ελληνικού Αλφαβήτου

Το διάβασα με τον ίδιο τίτλο στο : mantatoforos.blogspot.com
 

 
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Πανάρχαια προσευχή - επίκληση υπάρχει και λειτουργεί μυστικά μέσα στο Ελληνικό Αλφάβητο από καταβολής του.
Η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνησή τους (Άλφα, Βήτα, Γάμα κλπ.) δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μια πλήρης γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανώτερης σύλληψης.
Σύμφωνα με αυτήν τη γνωστή μας εκφώνηση, τα Ελληνικά γράμματα αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα Στίγμα (Θυμάστε ότι στην έκτη τάξη του δημοτικού γράφαμε: μαθητής/τρια της ΣΤ’ τάξεως, αυτό το ΣΤ’ συμβολίζει το έκτο γράμμα που ήταν το Στίγμα
S και με την γωνιώδη γραφή έμοιαζε με κεραυνό) ακούγονται και γράφονται ως εξής:
ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ - ΓΑΜΑ - ΔΕΛΤΑ - ΕΨΙΛΟΝ - ΣΤΙΓΜΑ - ΖΗΤΑ - ΗΤΑ - ΘΗΤΑ - ΙΩΤΑ - ΚΑΠΠΑ - ΛΑΜΒΔΑ - ΜΙ - ΝΙ - ΞΙ - ΟΜΙΚΡΟΝ - ΠΙ - ΡΟ - ΣΙΓΜΑ - ΤΑΥ - ΥΨΙΛΟΝ - ΦΙ - ΧΙ - ΨΙ - ΩΜΕΓΑ.
Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής Επιστήμης, έχουμε τα ακόλουθα:


Tα αρχαία ελληνικά θεραπεύουν τη .. δυσλεξία

   Διάβασα και αναρτώ στη συνέχεια, για ακόμα μια επιστημονική μελέτη που αφορά στην προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δια μέσου της χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Για όλους εμάς που αγαπάμε και σεβόμαστε το παρελθόν του έθνους μας, άλλοτε γνωρίζοντας και άλλοτε επειδή παρά την αμάθειά μας, κάτι ίσως ανεξήγητο μας δένει με αυτό, έρχονται τέτοιες ειδικές αναφορές που ισχυροποιούν αυτή τη σχέση. Επιβεβαιώνεται και πάλι το μεγαλείο του πνεύματος που σε όλες του τις εκφάνσεις παραμένει μοναδικό. Η αρχαία ελληνική εκτός από μέσο καλλιέργειας πνεύματος, χρησιμότητας στις σύγχρονες τεχνολογίες, απαντάται και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις για να αποκαταστήσει λανθάνουσες εγκεφαλικές λειτουργίες. 
  Η κριτική για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας θα μπορούσε να έχει το μέγεθος μεταπτυχιακού συγγράμματος, όμως θα περιοριστώ σ' ένα απλό ερώτημα : γιατί από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια παραδοχή της αξίας  της χρησιμότητας της γνώσης και της χρήσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας και κατ' επέκταση του πνεύματος, δεν τυγχάνει της πρέπουσας αποδοχής από τους θεσμοκράτορες, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες μεταβολές που θα μετουσιώσουν την αποστροφή των μαθητών προς την πατρώα γλώσσα σε ανάγκη ανάκτησης μέσων επιβίωσης;

Με αφορμή την ανάρτηση  που διάβασα με τον ίδιο τίτλο, στο : Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr   
<><><>

Την ωφέλεια που προκύπτει για τη διαμόρφωση και τη σωστή χρήση του εγκεφάλου αναγνωρίζουν ξένοι καθηγητές (οι Έλληνες αγνοούνται), οι οποίοι προτείνουν τη συστηματική διδασκαλία της γλώσσας σαν θεραπεία σε δυσλεκτικά παιδιά, ενώ εδώ τείνουν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από την εκπαίδευσή μας.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού..(Voting right to Greek foreign)


  Αποτελεί θέμα που τίθεται κυρίως τις παραμονές της εκλογικής διαδικασίας, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς να του δίνεται η πρέπουσα διάσταση με αποτέλεσμα να συντηρείται το άδικο καθεστώς για όλους όσους ευρίσκονται υπό οποιαδήποτε αιτιολογία εκτός συνόρων.
    Το θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και την επίσημη πολιτεία, χωρίς να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη τροποποίηση του εκλογικού νόμου και στη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Επειδή η αναφορά σε νομικίστικους όρους δεν αρμόζει στο χώρο, αλλά και δεν με αφορά ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθεί λύση, αφού υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, θα περιοριστώ στην επισήμανση του ότι, η μη λήψη μέτρων για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού, παρόλο που το Σύνταγμα της Ελλάδας εδώ και 35 χρόνια προβλέπει αυτό το δικαίωμα, συνιστά άδικη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί κάποια διάταξη που να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες, προβλήθηκαν δικαιολογίες όπως : " ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ορίσει -από το 2001 που έγινε αναθεώρηση του άρθρου 108 που προβλέπει το νομοσχέδιο περί « Άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό»- ακόμη τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στην Προξενική Αρχή ή στην Ελληνική Πρεσβεία" ή ότι " η μη εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, όπως αναφέρθηκε στην σχετική έκθεση της Βουλής, ήταν η παράλειψη υπολογισμού των αποδήμων κατά την απογραφή του 2001".
   Διακρίνω στο όλο θέμα, πως ή έλλειψη πίεσης προς διευθέτηση του θέματος οφείλεται στην έλλειψη πλειοψηφικής αποδοχής, αφού οι υπολογισμοί του προσδόκιμου αποτελέσματος δίνουν στοιχεία που ευνοούν μάλλον τη λεγόμενη συντηρητική παράταξη και συνεπώς προκαλούν την αντίδραση των αριστερών ρευμάτων.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Εκλογές στην Ελλάδα, Μάιος 2012 - Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. (Elections in Greece, May 2012 - The reading of results and preparation for the next day)

Θυμός και οργή,
αδιαφορία και απαξίωση,
απόγνωση και αμφιβολία,
παραδοσιακοί και ελπιδοφόροι,
αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι,
αναποφάσιστοι και εξοστρακιστές,
απέχοντες και οικονομικοί δεσμώτες.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων της 6ης Μαΐου 2012, με την πρώτη ματιά.
Μπορούν άραγε ψηφοφόροι με τόσο ανάμικτα συναισθήματα ν' αποφασίσουν σωστά για το μέλλον τους; Μπορεί αυτό το κράμα ν' αποδώσει θετικά στοιχεία για ένα νέο ξεκίνημα; Ικανοποιεί το αποτέλεσμα την πλειοψηφία των εκλογέων; Μένουν αμετανόητοι την επόμενη μέρα, διαβάζοντας τα τελικά αποτελέσματα; Καταλάγιασε ο θυμός και η οργή; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ο καθένας καλείται ν' απαντήσει στον εαυτό του.
  Το διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν όλοι τα θέλω τους, τις αντοχές τους, τις ανοχές τους, τα πιστεύω τους, να αξιολογήσουν προτεραιότητες και να τις διαβαθμίσουν. Αυτές οι ενέργειες ίσως οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των επόμενων αποτελεσμάτων, όχι σημαντική όμως ίσως πιο αντιπροσωπευτική, παρά το ότι θα παραμένει επίπλαστη και εύπλαστη για τη συνέχεια. Η επίδειξη ανοχής ή η απόδοση ψήφου εμπιστοσύνης, με κίνητρο την πικρία ή την ελπίδα που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνει εν πολλοίς με θολή σκέψη και θα συνοδεύεται από βαθιά προσευχή για τη σωστή επιλογή.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Βασανίστηκε για τις ιδέες του, χάθηκε σαν σήμερα το 1976


   Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς έχει καλύψει τις απόψεις και διαθέσεις όλων των πολιτών, αποτελώντας τιμή στους αγώνες και στις θυσίες για τα δικαιώματα των εργατών για τους μεν και για τους δε τη γιορτή της άνοιξης, με μια παγανιστική διάθεση, για όλους όμως είναι πλέον μια ευκαιρία για επιπλέον αργία και ανάπαυση.
   Η δημοκρατία επιτρέπει και επιβάλλει  την απρόσκοπτη επιλογή του καθενός για το τι θα τιμήσει. Επειδή όμως γι αυτήν την δυνατότητα επιλογής, για τη δημοκρατία των τελευταίων 37 χρόνων, όπως κι αν έχει εξελιχθεί και καταλήξει, κάποιοι αγωνίστηκαν βάζοντας πάνω απ' όλα το καλό της πατρίδος, έτσι όπως αυτοί το αντιλήφθηκαν, με αυτοθυσία, επέλεξα να αναδημοσιεύσω ένα κείμενο που είχα αναρτήσει στο  mantatoforos.blogspot.com την 18/11/11 για τον Αλέκο Παναγούλη, αφού σαν σήμερα το 1976 σκοτώθηκε σ' ένα αμφιλεγόμενο τροχαίο.
   Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που μένουν επίτηδες στην αφάνεια, δεν γίνονται εύκολα αναφορές στα πεπραγμένα τους, γιατί δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο κομματικής-πολιτικής εκμετάλλευσης και φυσικά δεν έχουν μιμητές. Για όσους η Ελλάδα σημαίνει κάτι παραπάνω από ένα κράτος και τα υψηλά ιδεώδη που μεγαλούργησαν στο πέρασμα των αιώνων στην πατρώα γη, έχουν την αξία τους, η προσωπική ιστορία του Αλέκου Παναγούλη είναι η καλύτερη αιτία να αποδώσουμε τιμές στην "πρωτομαγιά".

Αιγαιόγλαρος


Τίτλος αρχικού κειμένου:
17 Νοεμβρίου 1968 - Καταδίκη δις εις θάνατο του Αλ.Παναγούλη

"Η μνήμη των γεγονότων που στιγματίζουν την πορεία μιας χώρας ή προσώπων που έδωσαν το δικό τους στίγμα, ασθενεί όταν αυτά τυχαίνει να έχουν πραγματοποιηθεί την ίδια ημερομηνία.